Voor iedereen is 2020 natuurlijk een lastig jaar. Want wie had er nu gerekend op deze pandemie die ontzettend snel zijn greep heeft genomen op de wereld? Wij van PRaal in ieder geval niet. Vooral ondernemers zitten financieel in zwaar weer, zeker nu steeds meer zaken voor de tweede keer moesten sluiten. Er leeft angst, angst om uiteindelijk nooit meer open te kunnen gaan vanwege mogelijk faillissement door de corona crisis. Toch heb ik een aantal tips – zowel financieel als praktisch (hoe handig!) - waarmee je je weerbaarheid als ondernemer kunt vergroten en hopelijk de corona crisis kunt overleven.
1. Minder werk, meer vergoeding!
In zulke tijden maak je als ondernemer natuurlijk meer kosten dan dat je omzet draait. Bij vrijwel elke onderneming zijn de loonkosten de hoogste kostenpost. Maar er is goed nieuws, hier bestaat een regeling voor. In uitzonderlijke situaties zoals de corona crisis kun je werktijdverkorting aanvragen bij de overheid. Op deze manier kun je toch de loonkosten enigszins drukken. Er zitten natuurlijk wel wat haken en ogen aan deze regeling. Je komt in aanmerking als je als bedrijf getroffen wordt door een bijzondere situatie en je daardoor minimaal 20% minder werk verwacht, voor een periode tussen de twee en 24 kalenderweken. Het UWV vergoedt de uren die jouw medewerkers niet konden maken tijdens deze periode. Naast deze regeling zijn er echter nog veel meer financiële regelingen beschikbaar, zo kun je bijvoorbeeld belastinguitstel aanvragen.
2. Financiële orde = overzicht
Financiële regelingen klinken in ieder oor goed. Maar wat heb je eraan als je je eigen administratie niet op orde hebt? Maak eerst een nieuw realistisch overzicht van de financiële situatie van jouw bedrijf. Het zal een periode worden met minder inkomsten en wellicht meer kosten en daarom is het extra belangrijk goed te kunnen zien hoe jouw bedrijf er voor staat. Zo kun je vooruitkijken en heb je inzicht in mogelijke problemen die je tegen kunt komen. Vervolgens kun je daar weer op anticiperen. Kortom: je bent gewoon beter voorbereid op een tegenslag!
3. Huuronderhandeling: niet geschoten is altijd mis!
Je loonkosten zijn al zo hoog, maar daarnaast moet je ook nog het pand wat je huurt betalen. Je zult misschien bang zijn voor het moment dat dat wellicht niet meer lukt. Je zou dan in gesprek kunnen gaan met de verhuurder om te kijken of je eventueel in termijnen kunt betalen bijvoorbeeld. Het is natuurlijk te hopen dat de tegenpartij bereid is om zich flexibel op te stellen.
4. Van wie krijg ik nog geld?
Niets is zo lullig als een slordige debiteur die je even vergeten was en waarvan je nu wel het geld kunt vergeten. Check regelmatig even je openstaande facturen en voorkom zo dat je debiteuren te laat of helemaal niet betalen. Het slimst is dan ook om even een belletje met de betreffende partij te plegen voordat de vervaldatum er is.
5. Pak je kans!
Het lastige aan de corona crisis is dat niemand weet hoelang dit virus Nederland (en de rest van de wereld) in zijn greep zal houden. We verkeren ons in een periode van grote onzekerheid. Hoe ga je daar dan als ondernemer goed mee om? Zorg dat je je gemakkelijk aan kunt passen en mee kunt bewegen met de ontwikkelingen, sta open voor vernieuwing. Corona leidt bijvoorbeeld tot versnelde digitalisering, hier kunnen ook jouw kansen liggen!
Heb je bijvoorbeeld wel eens nagedacht over een online evenement? Deze mogelijkheid wordt steeds populairder, fysieke bijeenkomsten zijn nu eenmaal bijna niet meer mogelijk.
6. Klant = koning
Dat je op tijd je geld binnenkrijgt en dus contact houdt met je debiteuren is belangrijk, maar daarnaast wil je natuurlijk niet dat je klanten zomaar weglopen omdat jij nu eenmaal je deuren moest sluiten volgens de corona regels. Houd ze vast! Niet letterlijk, maar zorg dat ze je niet vergeten! Jij werkt natuurlijk hard aan een keiharde comeback, dat mag niet onopgemerkt blijven. Update de klant, via je socials bijvoorbeeld. Maar je kunt nog veel meer doen! Ik verwijs je hiervoor graag naar het volgende punt.
7. Be creative!
Natuurlijk is het een grote teleurstelling om je deuren te moeten sluiten. Maar dat betekent niet dat er geen andere manieren zijn om toch nog een beetje omzet te maken! De klanten kunnen niet naar jouw dienst toe komen, maar zorg dan dat jouw dienst naar de klanten toe komt! Om wat voorbeelden te noemen: ga maaltijden thuisbezorgen, ga een samenwerking aan met hotels of andere sociale voorzieningen of maak video’s over sportieve oefeningen die je thuis kunt doen en inspireer op die manier je klanten. Of je nu een sportschool runt of een kroeg; er valt altijd wel een alternatief te verzinnen. Kun je je bij deze ideeën nog niets voorstellen? Kijk dan eens naar bedrijven die dit al wel doen, zoals Mooie Boules in Rotterdam!
8. Houd moed!
Als bedrijf heb je meerdere opties: óf je gaat bij de pakken neerzitten en piekeren over hoe erg deze klap voor je bedrijf zal zijn, óf je bekijkt het positief en ziet de corona crisis als een kans en maakt maar het beste van de situatie. Je hebt al gelezen dat er verschillende creatieve manieren zijn om te dealen met deze situatie, dus ga ervoor! Ga op onderzoek uit, ga brainstormen. Waarmee kun jij je als bedrijf onderscheiden? Wie weet verzin je nog wel meer leuke inkomstenbronnen. Stay positive!
Met deze tips zal ook jij een stapje verder komen. Wil je meer persoonlijke tips of ander persoonlijk advies van ons? Stuur ons dan een berichtje! Wij helpen je graag verder.
Comentarii