Het gaat ‘om jou’!
- Tim
- 15 okt 2020
- 3 minuten om te lezen
Veel mensen kopen tegenwoordig hun kleding online. Steeds minder mensen trekken er op uit om kleding in winkels te kopen. Al dat gedoe, dat geslenter door die winkelstraten met volle tassen. Het enige dat aan online shopping ontbreekt is toch wel dat je echt gericht kunt zoeken naar items die voor jou perfect zijn. Wanneer je in een winkel bent kun je nog bij een medewerker terecht om je keuze zo gericht mogelijk te kunnen maken. Online winkels en webshops bieden geen mogelijkheden om de items zo te selecteren dat jouw winkelervaring zo persoonlijk mogelijk wordt.
Of… Is dit eigenlijk wel zo?
Tarek’s idee
Toen de beste man Tarek Müller in 2014 begon met About You, bedacht hij zich dat dit bedrijf zich zou kunnen onderscheiden door online shopping zo persoonlijk en inspirerend mogelijk te maken. Het moest meer voorstellen dan alleen het klikken op een item en deze vanuit het winkelwagentje afrekenen. Nu denk je misschien gelijk: ‘Lekker boeiend, als ik kleding nodig heb wil ik het gewoon zo snel en goedkoop mogelijk kunnen kopen.’
Dat geloof ik, alleen is het toch in veel gevallen zo dat juist door die onbewuste prikkels die Tarek in zijn plan gebruikt heeft, jij eerder bij hem je shirtje zou kopen dan bij een andere webshop.
Wist jij dit?
De trucjes die de webshop hiervoor gebruikt zijn een mix van onbewuste triggers en klikgedrag. Dit zijn twee erg verschillende begrippen en zoals jullie al in onze eerste PRaalcast hebben kunnen beluisteren, kunnen wij ons meer in het eerste aspect vinden dan in het tweede. Een heel belangrijk voorbeeld van die onbewuste prikkel is wanneer je inlogt op hun website/webapp. Het logo ‘About You’ zal nu veranderen in ‘About Dennis’ of
‘About Rebecca’, afhankelijk van wat jij bij het aanmaken van je account hebt ingevuld bij ‘Naam’. Verder kun je, wanneer je de app gedownload hebt of op de desktopversie een account gemaakt hebt, je persoonlijke voorkeuren doorgeven. De app richt jouw feed vervolgens in op basis van jouw persoonlijke voorkeuren.
Niks voor jou?
Je zal nu misschien denken: ‘Ah ja, daar ben ik allemaal niet zo vatbaar voor, die psychologische trucjes.’ Niks is minder waar. Je hebt zelf in de meeste gevallen niet eens door hoeveel impact deze onbewuste prikkels hebben op jouw koopgedrag en je zal er daarom ook niet echt bij stilstaan. Je zal hooguit een keer denken: ‘Leuk man, mijn naam staat in het logo nu ik mijn account aangemaakt heb.’ Echter doet dit stiekem meer met je dan je denkt en wij kunnen ons dan ook erg vinden in deze manier van persoonlijke benadering.
Juist! / Onjuist!
Aan het begin noemde ik al even de twee trucjes van Tarek. Een daarvan was ook het meten van klikgedrag en persoonlijke gegevens analyseren om zo persoonlijke content te ontwikkelen. Zo handelen veel bedrijven tegenwoordig, maar toch vinden veel mensen dit nog onder privacyschending vallen. Een groot voorbeeld is natuurlijk Facebook, die hiervoor al goed door het slijk heeft moeten gaan. Toch zijn deze technieken de toekomst voor veel bedrijven. De activiteit op social media wordt steeds groter, jij maakt er waarschijnlijk ook dagelijks gebruik van. Zeer waarschijnlijk post je ook weleens wat. De informatie die over jou te vinden is wordt in veel gevallen gebruikt door bedrijven om jou zo persoonlijk mogelijk te benaderen. De vraag of dit ethisch verantwoord is, blijft bestaan.
Wij zijn dan ook erg benieuwd naar jullie mening hierover! 😊
Op onze Instagram hebben wij een post geplaatst die verwijst naar deze blog. Reageer onder deze post wat jij vindt van het gebruiken van persoonsgegevens en het meten van klikgedrag en zoekgedrag van de potentiële klant.
Comentários