top of page
Foto van schrijverDanique

Taboe op de menopauze: zó veranderen we dat!

De menopauze. Het is en blijft maar een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Elke vrouw krijgt er ooit mee te maken. We worden er meestal niet bepaald vrolijk van en zeker niet als je omgeving dan ook al niet begrijpt waar die ‘vage klachten’ vandaan komen. Maar goed nieuws! Wij van PRaal gaan hier iets aan doen. We bevinden ons inmiddels alweer in de één na laatste week van de minor. In deze laatste weken zijn we bezig met iets ontzettends groots en tofs. Vanuit de minor doen wij namelijk mee aan de New Blood Awards. Een grote, wereldwijde wedstrijd voor young professionals op het gebied van communicatie en PR, waarbij grote merken cases indienen die door ons als young professionals dan opgelost moeten worden. Drie keer raden over welk onderwerp onze case gaat. Inderdaad, de menopauze. Want we willen nu toch eindelijk een keer van dat heersende taboe af? Maar hoe gaan we dat doen?


Mannen versus vrouwen

Voorafgaand aan de menopauze vindt de overgang plaats. Dit is een fase in een natuurlijk proces in het leven waarin menstruaties onregelmatig worden en uiteindelijk helemaal weg zullen blijven. Meestal begint dit proces rond het 50elevensjaar, maar kan het ook al eerder optreden. Gelukkig komt dit laatste niet al te vaak voor, 1 op de 100 vrouwen komt al eerder in de overgang dan hun 40e. Tijdens de overgang treden vaak verschillende klachten op. Zo kunnen vrouwen last krijgen van opvliegers en zweetaanvallen, maar ook emotionele schommelingen staan vaak op het lijstje klachten. Door al die emotionele schommelingen veroorzaakt door de hormonen voelt het voor vrouwen alsof ze zich kwijtraken en er een leeg gevoel ontstaat. Daarnaast wordt ook de menstruatie onregelmatig en zal deze uiteindelijk helemaal wegblijven. En dan is de menopauze een feit: de periode vanaf het moment dat je een jaar niet meer gemenstrueerd hebt. Vrouwen zijn dan niet meer vruchtbaar.


Niet alleen vrouwen krijgen te maken met de menopauze, ook bij mannen is dit een proces wat plaatsvindt in het lichaam en hoort dan ook bij het ouder worden. Zij komen dan in de penopauze. Het testosterongehalte zal geleidelijk afnemen en ook hierbij kunnen een aantal klachten zich voordoen, deze zijn vergelijkbaar met de klachten van de menopauze. Daarnaast kan ook bij beide geslachten de zin in seks afnemen. Opvallend is natuurlijk dat we allemaal eigenlijk wel wisten dat vrouwen in de overgang komen, maar van mannen wisten we dat dan weer niet. Waarschijnlijk komt deze onwetendheid over de overgang doordat de symptomen een stuk subtieler zijn en daardoor minder opvallen. Toch interessant om te zien dat vrouwen dus in feite niet alleen staan in hun overgangsfase.


‘Aansteller’

We weten dus nu dat bij iedereen de overgang plaatsvindt. Maar zoals bekend is en je zelf vast ook wel voelt of meemaakt, wordt er niet veel over gepraat. Of eigenlijk zelfs helemaal niet. Het is een taboe. Maar waarom gebeurt dat niet, als iedereen het toch al meemaakt? Dit hebben wij uitgezocht en hier zijn een aantal redenen voor. Want laten we eerlijk zijn: het is ook niet het meest aantrekkelijke onderwerp om een uitgebreid gesprek over te voeren tijdens een high tea. Vrouwen zijn dan ook wel eens bang om als zwak gezien te worden of als een ‘aansteller’. Ergens is dat niet zo gek, gezien er een ernstig kennisgebrek is over dit onderwerp bij zowel de vrouw zelf als bij de man, collega’s, werkgevers en zelfs artsen. Dit komt vooral door de grote verscheidenheid aan klachten die kunnen optreden, waardoor een arts ook niet altijd direct aan de overgang denkt. En zeker niet wanneer het om een jonger persoon gaat. Maar het niet zien of ontkennen van klachten heeft uiteraard gevolgen. Vrouwen voelen zich niet serieus genomen en gaan bijvoorbeeld maar gewoon aan het werk terwijl hun lichaam eigenlijk aangeeft rust nodig te hebben. Werkgevers zijn eenmaal niet goed op de hoogte van het proces dat speelt bij de vrouw en hebben zoals gezegd vaak te weinig kennis hiervan. Zo vormt dit dus een grote vicieuze cirkel waar we, als we op deze manier doorgaan, niet meer uit komen!


Vernieuwend concept

Bovengenoemde issues zijn dan ook de punten waar PRaal zich op gaat richten met de oplossing. Ik benoemde ook al dat tijdens de overgang en menopauze emotionele klachten parten spelen, zoals dat lege gevoel en het gevoel dat je jezelf kwijtraakt. We hebben als team natuurlijk research gedaan en dit blijkt bij veel vrouwen een groot issue te zijn. Dit moet dan ook echt veranderd worden. Ons doel is dan ook om te zorgen dat we met z’n allen gewoon normaal over dit onderwerp kunnen praten. Want als iedereen het toch meemaakt en niet goed weet hoe hier mee om te gaan, waarom zouden we dan niet onze ervaringen met elkaar uitwisselen om elkaar te steunen? De komende week zetten wij dan ook alle zeilen nog even bij om onze oplossing concreet te maken en uit te werken tot een vernieuwend concept. Wil je weten wat eruit komt? Houd ons dan in de gaten!



Comments


bottom of page